İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanemizde 'ÇİP TEDAVİSİ' Uygulaması

20 Şubat 2020

Bolu AİBÜ İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanemizde 'ÇİP TEDAVİSİ' Uygulaması Başlamıştır.

Halk arasında ‘çip’olarak adlandırılan deri altı ‘Naltrekson İmplantı’ ağızdan ilaç uyumsuzluğu ve kontrol muayenelerine düzenli gelmeme gibi opioid bağımlılarında sık görülen tedavi uyumsuzluklarını aşmak için uygulanılan özel bir tedavi yöntemidir. Ayrıca tekrar madde kullanımını kolaylaştıran yoksunluk semptomları da bu yöntemle daha kesin bir biçimde kontrol altına alınmaktadır.

Çip (Naltrekson implant) tedavisi; naltreksonun bir yada iki dikiş gerektiren küçük bir kesi ile cilt altına yerleştirilen ve yavaşça kana karışarak eriyen, etkisi 8-10 hafta kadar süren, uzun etkili pellet (kullanıcılar arasındaki adıyla ‘çip’) formu ile yapılan eroin bağımlılığı tedavisidir. Türkiye’de sınırlı sayıda tedavi merkezinde uygulanabilmektedir.

Bununla birlikte bağımlılık tedavisinde sadece çiple sağlanacak desteğin yeterli olmadığı, ayaktan terapilerin devamının sağlanmasının önemli olduğu bilinmektedir.

Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Hamid BOZTAŞ: ‘Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde AMATEM kurulması, Eylül 2019 tarihi itibariyle eğitim kliniği olmasıyla hem eğitim hem de tedavi hizmetlerinde nitelik artışı sağlanmış, SGK tarafından ödeme kapsamında olan bu tedavi ilk defa Aralık 2019 tarihinden Abant İzzet Baysal Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanmaya başlamış olup bu konuda Psikiyatri Anabilim Dalı, AMATEM Ünitesi ve  üniversitemiz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi  Ana Bilimdalı ile yapılan başarılı işbirliği sayesinde şimdiye dek 6 hastamıza bu uygulama gerçekleştirilmiştir.’dedi.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığının ortak kullanımında olan hastanemiz bir bölge hastanesi olmanın yanı sıra AMATEM Kliniği olarak tüm ülkeye hizmet vermekte olup  bağımlılık tedavisi ve ÇİP uygulamasına katılım amaçlı birçok farklı ilden gelen hastalara hizmet etmektedir.