Ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilen 14 Mart 1827 tarihinden 92 yıl sonra, 1919’da, bir grup Tıbbiye öğrencisi ve hekimin İstanbul’un işgali sırasında yaptığı vatan savunması, Milli Mücadele’nin başkaldırılarından biri olarak tarihe altın harflerle yazılmış ve Tıbbiyeli geleneğinin başlangıcı olarak 14 Mart’larda kutlanmaya başlamıştı. Tarihimizin dönüm noktalarından biri olan bu anlamlı gün, Üniversitemizde düzenlenen etkinlikle kutlandı.
Kongre Merkezi Bordo Salonda düzenlenen etkinliğe; Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Öztürk, Genel Sekreter İhsan Ağcan, akademik ve idari yönetici ve personel ile öğrenciler ve aileleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan 14 Mart Tıp Bayramı’nın açılış konuşmasını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Öztürk yaptı. Geleceğin hekimlerine seslenen Öztürk, bugün beyaz önlük giyerek mesleğe sembolik bir giriş yapacak öğrencilerimiz için, 14 Mart Tıp Bayramı’nın çok önemli bir gün olduğunu söyledi.
Hekimliğin sürekli gelişen ve yenilenen bir meslek olduğunu ancak hiçbir zaman bu dönem gibi hızlı bir değişikliğe uğramadığını vurgulayan Dekan Öztürk, yapay zeka, big date, yenilikçi ve pahalı tedaviler, tıp etiği ve meslek ahlakı konularını kapsayan, mesleğin 10 yıllık projeksiyonu hakkında konuşma yaptı ve “Bizim jenerasyonumuz bu denli bir sınamayla karşılaşmadı ama şu an karşımda duran hekim adayı öğrencilerimizin bu değişime ayak uydurabilmeleri için ciddi sınamalardan geçmeleri gerekecek.” diye konuştu.
Rektör Alişarlı: “Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız, bizlere şifa olmak için çalışan sağlık neferleridir.”
Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı’nı tebrik ederek, “İnsanın en değerli nimetlerinin başında sağlık, sağlığın başında ise hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız gelmektedir. Bu anlamda hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız, canımıza can katmak için, dertlerimize şifa olmak için çalışan birer sağlık neferleridir.” dedi.
Bolu Valisi Erkan Kılıç ise, özetle “Toplumların gelişmişliğinin en önemli göstergelerinden birisi, sunulan sağlık hizmetlerinin niteliği, erişilebilirliği ve verimliliğidir. En temel insan haklarından olan yaşama hakkının güvence altına alınarak, cinsiyet, din, dil, ırk ve buna benzer hiçbir ayrıma maruz kalmaksızın herkes için eşit ve ulaşılabilir şekilde uygulanması sosyal devlet olmanın bir gereğidir. Modern tıbbın babası olarak bilinen çok değerli bilim insanı ve tıp âlimi İbn Sinâ’nın, ‘Tıp, insan vücudunu hangi araçlarla iyileştiğini ve hangi müteharrikin insan vücudunu sağlıktan uzaklaştırdığını araştırır.’ sözü, aslında Tıp biliminin gelişmelere son derece açık olduğunun ve çok yönlü düşünmeyi gerektirdiğinin de bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.
Tıp Fakültesi dönem 1 öğrencileri, beyaz önlüklerini giydi
Konuşmaların ardından Doçent ünvanı alan öğretim üyelerimize cübbeleri Bolu protokolü tarafından giydirildi. Dönem 1 öğrencilerine beyaz önlükleri ise, Bolu protokolü ve akademisyenler tarafından giydirildi. Üniversite içi erkek öğrenci basketbol turnuvası şampiyonu Tıp Fakültesi takımı sporcularına, kupa ve başarı belgeleri, Dekan Prof. Dr. Gürkan Öztürk tarafından verildi.