Epilepsi tedavisinde kullanılacak şapka geliştirildi

08 Temmuz 2024 Pazartesi

 
BAİBÜ'de Epilepsi Tedavisine Yönelik Şapka Geliştirildi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Tıp Fakültesi, epilepsi tedavisinde kullanılacak bir şapka geliştirdi. "Sara hastalığı" olarak bilinen epilepsiye yönelik geliştirilen bu giyilebilir teknoloji, hastaların nöbetlerinin takibini ve tedavisini kolaylaştırmayı amaçlıyor. BAİBÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven Akçay tarafından hazırlanan proje, Türk Patent Kurumu tarafından "faydalı model" tescili aldı. Şapkanın, epilepsi nöbetleri esnasında beyin aktivitesini düzenleyerek nöbetin kontrol altına alınmasına yardımcı olması hedefleniyor.

Epilepsi Tedavi Şapkası Nasıl Çalışıyor?

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmaların ardından geliştirilen şapka, içerisine yerleştirilen elektrotlar sayesinde epileptik nöbetleri algılayarak, beyne transkraniyal doğru akım uyarımı gönderiyor. Bu yöntemle, beyin aktivitesinin düzenlenmesi ve nöbetlerin baskılanması sağlanıyor. Ayrıca, şapkanın cep telefonuna entegrasyonu sayesinde hastanın nöbet geçirdiği bilgisi hasta yakınına ve kayıtlı sağlık kuruluşuna otomatik olarak iletiliyor.

Her Hastaya Özel Tasarım

Şapkanın her hasta için kişiselleştirilmiş bir elektrot sistemi ile üretileceğini belirten Doç. Dr. Güven Akçay, epilepsi nöbetinin gerçekleştiği beyin bölgesine göre elektrot yerleşimlerinin yapılacağını ifade etti.

Şapkanın Avantajları:
  • Nöbetlerin anında tespit edilmesi ve ters uyarı verilerek baskılanması
  • Hasta yakını ve sağlık kuruluşuna anlık bildirim gönderme
  • Sosyal izolasyonu önlemeye yardımcı olma
  • Düşük maliyetli ve yan etkisiz olması
  • Kullanımının oldukça basit olması
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Öztürk: “Epilepsi, ciddi hayati riskler taşıyan bir hastalıktır. Geliştirilen bu şapka sayesinde, özellikle yüksek risk altındaki epilepsi hastalarının daha güvenli bir hayat sürebileceğini düşünüyorum.” diyerek, çalışması nedeniyle Doç. Dr. Güven Akçay’ı tebrik etti.

Haber Linki: Haberi okumak için tıklayınız