Depremzedelere Sağlık Anketi

Proje adı: Depremzedelere Sağlık Anketi

Proje tarih ve saati: 01.05.2023 – 15.05.2023

Proje yeri: Depremzede yerleşkeleri

Proje şekli: Tıp Fakültesi öğrencileri, depremzede yaşam alanlarında anket uygulaması yapacak

Proje danışmanı: Doç.Dr. İsmail Varol, Doç. Dr. Selçuk Çeker

Depremzedelerin yaşam alanlarında sağlık problemi yaşayıp yaşamadıkları, eğer yaşamışlarsa ne gibi problemler olduğu ve nasıl bir çözüm yolu aradıkları, yeteri kadar ilgi ve alaka görüp görmedikleri, sağlık problemlerinin çözüme ulaşıp ulaşmadığı v.s. konularını içeren anket hazırlanacaktır. Bu anketi Tıp Fakültesi, Dönem I başta olmak üzere tüm öğrenciler tarafından dağıtım ve uygulaması sağlanacaktır. Bu proje ile öncelikle depremzede ve öğrenciler arasında iletişim kanallarını kullanılarak sosyalleşmenin sağlanması ardından depremzedelerin sağlık durumları hakkında anketle bile olsa bir tarama geçekleştirme ve çözüm yollarına ulaşıp ulaşamadıklarının belirlenerek ihtiyaç varsa gerekli kurum ve kuruluşlarla irtibata geçerek bu sorunları halledilmesi hususunda adımlar atılması hedeflenmiştir. Öğrencilerin derslerinin olmadığı bağımsız saatlerinde proje kapsamında çalışmalar yapabileceklerdir.

Proje sonuçları:

Çoğunlukla Psikolojik problemler yaşayan depremzedeler bu konuda daha çok yardıma ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. Depremden sonra bu konuda sağlık problemi yaşayanların % 48 olduğu düşünülürse Psikolojik desteğin ne denli önemli olduğu anlaşılmaktadır. Uyuz, zatüre ve işitme problemleri gibi ilk başta akla gelmeyen hastalıklar konusunda yardım ihtiyaçları olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca hemofili hastaları için deprem bölgelerinde depremlerden önce tedbirler alınması gereği vurgulanmıştır. Bu hastalıkların afet bölgelerinde tedavi yollarının geliştirilmesi gereği belirlenmiştir. Felaket bölgelerinde en sık görülen travmaya bağlı tedavi yollarının geliştirilmesi için seyyar veya kurulumu kolay alanların ve araçların geliştirilmesi gereği depremzedeler tarafından dikkat çekilmiştir. Anketlerde yardım ihtiyacı olanlar depremzedeler için girişimlerde bulunulacaktır. Depremzedelerin genel olarak gördükleri yardım ve ihtimamdan memnun olduklarını ifade etmektedir.

Proje Formu

Anket Sonuçları